Srovnání skutečných úroků u spotřebitelských půjček | Malé PENÍZE Srovnání skutečných úroků u spotřebitelských půjček | Malé PENÍZE

19.03.2024

Srovnání skutečných úroků u spotřebitelských půjček

Na základě dotazů k předchozímu případu jsme provedli průzkum RPSN (tzv. skutečných úroků) u některých bank a úvěrových institucí. Pro zajištění srovnatelnosti nabídek jsme si zvolili stejnou poptávku pro všechny instituce a to následující:
– půjčka ve výši 100 tisíc Kč,
– doba splácení 2 roky,
– úvěr není účelový, tj. není určen na nic konkrétního,
– standardní žadatel, který není pro instituci ničím zvláštní a nepodléhá tedy žádnému speciálnímu režimu, tedy např. není její klient, není student, chce dostávat výpisy poštou, nechce pojištění atp.
– výpočet byl proveden 24.3.2011.

Ke zjištění RPSN jsme použili úvěrové kalkulačky, které jsou na webech daných bank a úvěrových firem. Vzorek institucí byl vybrán namátkově.

Při průzkumu jste tedy došlo k následujícím výsledkům.

Kalkulačka Cetelem neumožňuje spočítat RPSN bez pojištění, jak je tomu u ostatních institucí.

Jak je vidět, tak některé úvěrové firmy drží krok s bankami a již nemusí platit, že je výhodnější si osobní půjčku brát v bance.

Ještě jedno upozornění – výše uvedená tabulka platí pouze pro modelovou situaci a RPSN se může i výrazně měnit v závislosti na částce úvěru, době splácení i dalších faktorech.

Vložte svůj komentář