Případ – mikropůjčky. | Malé PENÍZE Případ – mikropůjčky. | Malé PENÍZE

29.03.2024

Případ – mikropůjčky.

DOTAZ: Mam nabídku od nějaký nový firmy na mikropůjčku. Je to malá půjčka? Musí se platit? Do kdy?  Jak je to s vymáháním?

MALÉ PENÍZE: Tzv.mikropůjčka je zkrátka půjčka jako každá jiná. Že se jí zrovna říká jinak, na věci vůbec nic nemění. Režim pro její splácení a s tím související věci jsou úplně stejné jako u jiných půjček. Výraz mirkopůjčka udává, že půjčka je ve velmi malé částce a často také na krátkou dobu, což ostatně indikuje i dotyčná malá částka. Řekněme, že jde řádově o tisícikoruny, i když ani to nemusí být podmínkou.

Mikropůjčky mohou sehrát svoji pozitivní roli.  Dnes jsme tomu svědky zejména v tzv. rozvojovém světě. Tam jsou maloobjemové úvěry skutečně v malých částkách, ale poskytují se na delší dobu. Tazatel uvedl i název příslušné firmy, odkud nabídku dostal. To nás zavádí do světa našeho, který není zatížen chudobou téměř vůbec. Tomu také odpovídají nabídky firem. V našich zeměpisných šířkách se hraje spíše na notu konzumu. Člověk si chce koupit to nebo zas ono a nechce čekat na další výplatu. Čímž podlehne reklamě firmy, která mu ráda půjčí.

U mikropůjček bývají zejména následující zádrhele:

–        doba splácení půjčky by podle základních pouček měly být kratší než užitná hodnota toho, co si na úvěr kupujete.  Mikropůjčky se hodně berou na spotřební zboží nebo na malé výdaje typu lístky na konzert atp. Nebo také na zalepení díry po jiném úvěru, který po mě někdo vymáhá (to je asi nejhorší použití).

–        Ještě větším zádrhelem jsou úroky. RPSN se nezřídka šplhá do výše tisíců nebo desetitisíců procent ročně. A to jsou vskutku vražené úroky. Opravdu je chcete platit?

Až si odpovíte na výše uvedené otázky, můžete si rovnou odpovědět na to, jestli si chcete takový úvěr vzít či nikoli.

Vložte svůj komentář