5 tipů jak konečně začít šetřit | Malé PENÍZE 5 tipů jak konečně začít šetřit | Malé PENÍZE

25.04.2024

5 tipů jak konečně začít šetřit

REKLAMA: Rozbitá pračka, sklo na autě, nebo úraz člena rodiny – v případě nečekaných událostí si mnohdy musíte sáhnout hluboko do kapsy. V takových případech se hodí, když máte na účtu nějakou finanční rezervu. Jak si ji ale vytvořit? Jak uspořit, když z výplaty sotva zaplatíte nájem, hypotéku, všechny poplatky, a pak do konce měsíce nakupujete jen potraviny v akci? Přečtěte si 5 jednoduchých tipů, které vám pomůžou začít skutečně šetřit.

  • Začněte v malém, ale často.

Dát stranou větší sumu je pro někoho těžké. Je proto jednodušší začít s menšími sumami, ale odkládat je častěji. Určete si nějakou fixní sumu, kterou vaše peněženka momentálně tolik nepocítí, a odložte si jí třeba každý týden.

  • Stanovte si konkrétní cíle.

Šetřit s představou letní dovolené nebo nového auta je mnohem jednodušší, než s pouhým vědomím, že byste měli. Vidina konkrétního lákavého cíle vás motivuje mnohem více, než čistě racionální důvody. Po čem toužíte? Kolik byste pro splnění toho snu museli týdně uspořit?

  • Půjčku si dobře promyslete. Pokud je nevýhodná, refinancujte ji.

Nevýhodná půjčka se vám může pořádně prodražit. Předtím, než v chvilkové finanční nouzi skočíte po první nabídce, věnujte čas i porovnání ostatních možností. Dnes už existují online srovnávače, které vám nejvýhodnější půjčku nebo hypotéku najdou během pár minut. Pokud jste už nevýhodnou půjčku uzavřeli, refinancujte ji. Ušetříte nemalé peníze. To samé platí pro hypotéku.

  • Pečlivě prozkoumejte i možnosti povinného ručení.

Na povinném ručení ušetří až 85% řidičů. Jste mezi nimi? Dávejte pozor, kde se vaše peníze ztrácejí. Některé poplatky prostě platit musíte – pojištění, nájemné, povinné ručení, splátky hypotéky. Přesvědčte se ale, že platíte skutečně jen to, co musíte. Informujte se o nabídkách jiných společností, mějte jistotu nejvýhodnějšího výběru. Refinancujte, změňte poskytovatele.

  • Ujistěte se, že platíte jenom za využité služby.

Další díra, přes kterou vám mohou unikat finance, jsou služby. Provoláte měsíčně skutečně těch 1000 minut, které jste si v paušálu zaplatili? Nebo by vám stačil mnohem levnější tarif? Vypište si své měsíční výdaje a popřemýšlejte, jestli by nešly zkřesat.

Vložte svůj komentář