Případ – pokus o vylákání čísla karty, platnosti a PINu | Malé PENÍZE Případ – pokus o vylákání čísla karty, platnosti a PINu | Malé PENÍZE

26.04.2024

Případ – pokus o vylákání čísla karty, platnosti a PINu

Dotaz: Paní R. dostala email od své banky, kde od ní banka požaduje podrobnosti o platební kartě s tím, že má jít o ověření přístupu na její účet prostřednictvím internetu. Paní R. se to nějak nezdá, jelikož jí není jasné, proč banka potřebuje údaje o platební kartě, když se jedná o běžný účet.

MALÉ PENÍZE: Jedná se o podvod, na který v žádném případě nereagujte! Tento typ případu jsme popsali již dříve v pasáži o phishingu. Podle dotazu také usuzujeme, že jde o spojitost s případem, popsaným serverem Novinky.cz .

Je pravda, že banka nepotřebuje všechny údaje z vaší platební karty k přihlášení na váš účet prostřednictvím internetu. Zdůrazňujeme slovo „všechny“, jelikož některé banky mohou požívat číslo karty pro přihlášení do internetového bankovnictví.

Je také pravda, že banky si emailem údaje, zejména pak citlivé údaje jako je PIN, neověřují emailem a ani jinou formou komunikace. Citlivé údaje proto tedy zadávejte výhradně při vaší aktivní komunikaci, tedy když vy kontaktujete banku na standardní telefonní číslo, standardní web atp.

Jak tedy postupovat v tomto konkrétním případě.

(1) Platí jednoduché pravidlo – nedělejte nic. Především v žádném případě na email neodepisujte, tím jen podvodníkům potvrdíte platnost svého emailu a skutečnost, že jste opravdu klientem té které konkrétní banky. To může vést k větší snaze ze strany podvodníků dostat z vás nějaké další citlivé údaje, případě vám do počítače nahrát vir, který bude sledovat, co na počítači děláte, samozřejmě včetně vkládání hesel atp. (tzv. trojský kůň nebo keylogger).

(2) Pokud budete o této podvodné zprávě informovat svoji banku, nic tím nezkazíte, nicméně vaše povinnost to není. Mnohdy lidé považují phishingové zprávy za únik dat o klientech z banky – jak jinak by se podvodníci dozvěděli o tom, že právě já mám takovouto emailovou adresu a že mám v dané bance účet nebo kartu. Vězte však, že phishingové emaily jsou rozesílány zcela náhodně a je téměř jisté, že za nimi žádný únik dat z banky není.

(3) Doporučujeme zkontrolovat aktuálnost antivirového softwaru na vašem počítači právě z toho důvodu, aby vás antivir ochránil před možným napadením trojským koněm či dalšími viry.

Vložte svůj komentář