Roční procentní sazba nákladů (RPSN) | Malé PENÍZE Roční procentní sazba nákladů (RPSN) | Malé PENÍZE

19.03.2024

Roční procentní sazba nákladů (RPSN)

RPSN bychom asi nejlépe popsali jako skutečný úrok, který zaplatíte za spotřebitelskou půjčku.

Jde totiž o to, že finanční instituce s oblibou uvádějí v reklamě relativně nízký úrok a to ještě se známým dodatkem „již od“ (tedy typický klient takový úrok obvykle nezíská). K tomu však budete muset uhradit další úrok, který se skrývá pod různými poplatky. Tedy ve skutečnosti zaplatíte úrok vyšší a k tomu právě slouží RPSN, která by vám měla říci, jaký skutečný úrok zaplatíte.

Pro příklad jsme si zašli a web jedné z komerčních bank – inzeruje zde spotřebitelský úvěr již od 10,99% ročně. Níže je však poznámka, že RPSN je od 12,15% ročně. Z toho je vidět, že původně inzerovaný úrok je „nastaven“ dalšími poplatky a tedy „skutečný“ úrok je vyšší.

RPSN se může značně lišit podle toho, kdo vám půjčku poskytuje. Zvolili jsme náhodně web jedné z nebankovních institucí poskytujících také spotřebitelské úvěry a stejná půjčka jako je uvedena výše by zde přišla na RPSN téměř 80% ročně!

U běžných spotřebitelských úvěrů včetně leasingů mají až na některé výjimky finanční instituce povinnost RPSN uvádět.

Mohou existovat poplatky, které do RPSN finanční instituce nemusí zahrnovat, avšak z praktického hlediska je klient musí uhradit, na což je nutné si dát pozor.

Při zajišťování nějaké formy spotřebitelské půjčky, kreditních karet nebo leasingu si tedy prověřte zejména:
– výši RPSN pro vaši konkrétní půjčku,
– zda-li existují nějaké poplatky nebo jiné náklady, které budete muset hradit, avšak které nejsou zahrnuté do výpočtu RPSN,
– zda-li se může RPSN během splácení vašeho úvěru měnit a jak.

RPSN je regulováno zákone 321/2001 Sb., o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru, a také směrnicí EU č. 98/7/ES, o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se spotřebitelského úvěru.

Vložte svůj komentář