Finanční arbitr bude nově rozhodovat také spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování | Malé PENÍZE Finanční arbitr bude nově rozhodovat také spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování | Malé PENÍZE

19.04.2024

Finanční arbitr bude nově rozhodovat také spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování

Prezident Václav Klaus podepsal pět nových ekonomických zákonů. Jedním z nich je i novela zákona o finančním arbitrovi, významně rozšiřující jeho pravomoce. Zveřejnení ve Sbírce zákonů již nic nebrání a proběhne v následujících dnech. Od 1. 7. 2011 bude finanční arbitr České republiky nově rozhodovat také spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. Podle novely bude Kancelář finančního arbitra organizační složkou státu, plně hrazenou ze státního rozpočtu prostřednictvím kapitoly Ministerstva financí ČR. Dle původního zákona o finančním arbitrovi bylo financování úřadu FA ČR zajišťováno prostřednictvím České národní banky.

Dle novely se Kancelář finančního arbitra stává samostatnou organizační složkou státu a bude financována z rozpočtové kapitoly Ministerstva financí ČR. Osoba finančního arbitra i jeho zástupce bude jmenována vládou na návrh ministra financí.​

Do pravomocí finančního arbitra má podle novely zákona nově spadat také řešení sporů ze spotřebitelských úvěrů a kolektivního financování. Jedná se tedy o spory mezi bankovními, nebankovními věřiteli, ale také  zprostředkovateli na straně jedné a spotřebiteli na straně druhé. V současnosti spadá do působnosti arbitra řádově 170 institucí, nově to jsou desetitisíce subjektů. Arbitr bude také řešit spory mezi spotřebiteli a investičními fondy, investičními společnostmi, zahraničními investičními společnostmi a speciálními fondy kolektivního investování, které shromažďují peněžní prostředky od veřejnosti. Novela také stanoví, že výnos ze sankcí bude plynout přímo do státního rozpočtu.

V souvislosti s rozšiřováním kompetencí a očekávaným nárůstem podaných podnětů ke dni 1. 7. 2011 dojde také k výraznému posílení počtu členů úřadu z původních 7 až na 14 osob a k postupné reorganizaci a nutnému přesídlení Kanceláře finančního arbitra ČR do nových prostor, aby bylo možné kapacitně zvládnout příliv nových dotazů a podávaných stížností.

Do této doby byl finanční arbitr České republiky kompetentní pouze k rozhodování sporů mezi poskytovateli platebních služeb (např. banky nebo instituce vydávající elektronické platební prostředky) a jejich klienty při poskytování platebních služeb (příp. mezi vydavateli elektronických peněz a držiteli elektronických peněz při vydávání a zpětné výměně elektronických peněz). Novela také stanoví, že výnos ze sankcí bude plynout přímo do státního rozpočtu.

Finanční arbitr České republiky Dr. Ing. František Klufa komentuje přijetí zákona: „Podařilo se mi dosáhnout cíle, který jsem si na počátku svého vstupu do funkce stanovil, a to je rozšíření pravomocí finančního arbitra na další oblasti. Tento trend díky připravovaným legislativním návrhům plynoucím ze směrnic Evropské komise bude jistě dále pokračovat.“

Finanční arbitr České republiky působí od 1. ledna 2003, a to v rámci harmonizace práva České republiky se zeměmi Evropské unie (viz zákon č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi). Hlavním posláním finančního arbitra České republiky je zajištění rychlého, bezplatného a efektivního vyřizování sporů klientů s institucemi mimosoudní cestou. Finanční arbitr je kompetentní k rozhodování sporů mezi poskytovateli platebních služeb (např. banky nebo instituce vydávající elektronické platební prostředky) a uživateli platebních služeb (tj. klienti) při poskytování platebních služeb nebo mezi vydavateli elektronických peněz a držiteli elektronických peněz při vydávání a zpětné výměně elektronických peněz. Finanční arbitr je oprávněn řešit výše uvedené spory, pokud nastaly po okamžiku účinnosti zákona o finančním arbitrovi. Typickým sporem je např. neoprávněné použití platební karty při platbě u obchodníka, neoprávněný převod v rámci internetového bankovnictví, neoprávněný převod finančních prostředků z účtu. Do kompetencí finančního arbitra naopak nepatří spory např. z oblasti hypoték, úvěrů, stavebního spoření nebo spory vzniklé mimo členské státy EU a další státy tvořící Evropský hospodářský prostor. Hlavním přínosem pro klienty je rychlost rozhodování, nezpoplatněné řízení, vysoká znalost problematiky. Finančním arbitrem České republiky je s účinností od 2. ledna 2008 Dr. Ing. František Klufa, zástupcem finančního arbitra je JUDr. Petr Scholz, Ph.D.

Tisková zpráva Finančního arbitra ČR

Vložte svůj komentář