Šéfka MMF varuje před dekádou recese | Malé PENÍZE Šéfka MMF varuje před dekádou recese | Malé PENÍZE

19.04.2024

Šéfka MMF varuje před dekádou recese

Výkonná ředitelka Mezináročního měnového fondu (MMF) Christine Lagarde podle BBC vyrovala před tím, že globální ekonomika se může dostat do velkých potíží a může před ní být ztracená dekáda, jak to Lagarde nazvala. Současná dluhová krize, s níž se Evropa potýká, podle ní vyústila v nejistotu ohledně dalšího směřování globální ekonomiky.

Momentálně vládně i na trzích velká obava z toho, jak se Evropa se svými dluhy vypořádá. Pokud bude tento problém narůstat, panují obecně obavy z velkého dopadu na světovou ekonomiku. Zároveň se objevily pochybnosti spojené se zpomalením americké ekonomiky a následně problematika boje s americkou nezaměstnaností. Ekonomické potíže Evropy a případně i USA mohou sledně dopadnout na asijské ekonomiky, jež si sice momentálně vedou dobře, ale jsou významným dodavatelem velkých trhů právě v Evropě a Americe – to může následně ekonomicky postihnout i Východ.

Není bez zajímavosti si také říci něco malá o samotné Christine Lagarde. Jde o bývalou francouzskou ministryni obchodu, financí a posléze i zemědělství. Paní Lagarde byla dlouholetou manažerkou v právní firmě Baker&McKenzie. Christine Lagarde v minulosti kritizovala bezstarostný postoj USA k faktorům, jež posléze přispěly k ekonomické krizi. Naopak patřila k zastáncům tučných půjček (dnes bychom už rovnou řekli, že dotací) Řecku s cílem pomoci mu se vymanit z obrovského zadlužení.

Vložte svůj komentář