Odkud se berou lichváři. | Malé PENÍZE Odkud se berou lichváři. | Malé PENÍZE

20.04.2024

Odkud se berou lichváři.

Tento text je placená reklama.

Půjčky vládnou světu. Zvykli jsme si těžké životní situace řešit rychlými úvěry. Najdou se i tací, kteří jsou schopni našich finančních problémů zneužít. Říkáme jim lichváři.

Lichva vznikla snad hned potom, co vznikly peníze. Samotné slovo lichva vychází z latinského označení pro závazek nepřiměřený zisku. Většinou jde o extrémně velké úroky. Lichvou ale může být cokoliv.

Židovská lichva

Nejznámější postavou lichváře v historii je nejspíš Shakespearův Shylock ze hry Kupec benátský, který chtěl za svou půjčku vyříznout věřiteli libru lidského masa. V evropské kultuře je lichvářství obecně spojeno s židovskou obcí.

Pravověrným židům přitom lichvářství přímo zakazuje Tóra, významná část židovské Bible. Ve středověku však byla lichva zapovězena hlavně křesťanům. Naopak pro Židy zůstaly rychlé půjčky jedním z mála povolených způsobů obživy.

Na konci 15. století (1484) už však byla lichva legalizována Vladislavem II Jagelonským i u nás v Koruně české. V 16. století už se běžný úrok půjčky pohyboval mezi 10 až 35%. V novodobém světě si bezúročné půjčky mohli dovolit snad jen novomanželé v komunistických zemích.

Moderní lichva

V současnosti se pohled na lichvu v různých zemích Evropy liší. Ve Švýcarsku je například hranice legální úrokové sazby stanovena na 15%. Jinde se hranice lichvářství odvíjí podle aktuálního průměru tržních úroků.

U nás je situace dost nejasná. Přesná hranice lichvářství neexistuje. V roce 2009 se někteří politici naposledy pokoušeli prosadit změnu zákona o lichvářství. Žádné změny se ale nepodařily. Nezákonná lichva je tedy u nás definována jako zneužití lidské tísně, nezkušenosti či slabosti. Dokázat někomu, že jeho rychlá půjčka je trestným činem, je velmi složité.

Není tedy problém s pozdními splátkami dostat úrok z půjčky až na 50 000%. Lichváři se soustředí na sociálně slabší lidi ve finanční tísni. Nejvíce objetí podivných sms a online půjček je mezi členy romské komunity.

Co s nimi

Na vysoké úroky už si ale přeci jen dává řada lidí pozor, přestože podle posledních průzkumů nedokáže 20% Čechů odlišit půjčku od lichvy. Ty pak složité a netransparentní podmínky půjčky vedou k dalším a dalším půjčkám.

Řešením úrokové spirály může být solidní konsolidace půjček. Pokud ale skončí dlužník tzv. v registru, obrátí se často na lichváře sám. Přitom jediným skutečným řešením je nikdy se do nebankovních půjček nepouštět.

Přestože je Česká finanční gramotnost ve srovnání se západní Evropou dost nízká, důvěřují lidé nejvíce půjčkám a úvěrům na stránkách www.csas.cz . Bankovní instituce s tradicí a známou značkou je zkrátka největší záruka férových podmínek.

Vložte svůj komentář