Případ – trik, jak z kohokoli udělat finančního poradce. | Malé PENÍZE Případ – trik, jak z kohokoli udělat finančního poradce. | Malé PENÍZE

26.04.2024

Případ – trik, jak z kohokoli udělat finančního poradce.

DOTAZ: Často jsem slyšela o různé kvalitě finančních poradců. Kontroluje to někdo? Zatím jsem se spoléhala na to, že finanční poradci znají, co prodávají. Je to tak?

MALÉ PENÍZE: Omezíme se více méně na prodej investičních produktů (něco podobného platí o prodeji pojištění) a zkusíme si jednoduchý postup, jak z kohokoli udělat finančního poradce.

Oblečte si na sebe prosím něco velmi pěkného, ale zároveň trochu konzervativního. Máte? Nyní si prosím stoupněte před zrcadlo. Nasaďte zanícený výraz odborníka – ten znáte určitě z televize. A nyní začněte přesvědčivě mluvit o nějakém finančním produktu. Že žádnému pořádně nerozumíte? Nevadí, hlavně prosím vystupujte přesvědčivě. A je z vás finanční poradce.

Nevěříte? Jen věřte! Takových „poradců“ běhá po světě opravdu hodně. Běžný laik je jen velmi těžko rozpozná od skutečných odborníků, kterých je naštěstí také docela dost. Zde tedy další argument pro to, aby lidé investovali jen do těch produktů, jimž rozumí. Jedině tak budete schopni rozpoznat, zda-li dotyčná osoba blábolí nebo mluví k věci.

Je to jako s houbami. Když se vydáme do lesa, sbíráme jen takové houby, které známe. Jinak by mohlo dojít v lepším případě k pokažení smaženice nějakým tím hořčákem, k nevolnosti nebo dokonce i k něčemu horšímu. U finančních produktů to není takové drama – zde můžete přijít jen o peníze.

 

Poradce, co nesmí radit

Pokud budete chtít koupit nějaký investiční produkt nebo pokud na prodejce takového produktu narazíte, je velmi dobrým vodítkem zjistit, zda-li má tato konkrétní osoba (nikoli tedy pouze její zaměstnavatel) licenci. Můžete se setkat s licencí obchodníka s cennými papíry (makléře) nebo s lidově řečeno licencí investičního (ne tedy finančního) poradce. Lidé s licencí museli projít licenčním řízením a testováním. Ne že by toto testování bylo nějak dramaticky blízké běžné praxi, ale přeci jen zde musel člověk prokázat nějakou znalost a regulátor si alespoň v základní míře posvítil na jeho bezúhonnost. Jednáte-li tedy s člověkem s licencí, máte dobrou pravděpodobnost, že jste narazili na odborníka. Podle typu licence vám může i takový odborník aktivně poradit, kam byste podle jeho názoru měl investovat. Lidi s licencí v oblasti investice u nás reguluje Česká národní banka, kam je také možné obrátit se s případnou stížností.

Většinou se ale našinec setká s lidmi, kteří žádnou licenci nemají. Není to ani zapotřebí. Neznamená to, že nemůže jít o odborníka, ovšem pravděpodobnost, že narazíte na nekvalifikovanou osobu, jde v takovém případě vyšší. U prodeje investičních produktů stačí, když má licenci firma a příslušné lidi prodávající finanční produkty proškolí. Kvalita takových školení je různá – od velmi kvalitních zakončených interním testem až po zcela formální akce. V mnoha případech je naprostou prioritou prodat co nejvíce a při tom se občas na pořádné školení „pozapomene“.

U takto proškoleného personálu, kterému se často říká finanční poradci, nesmí docházet k tomu, že vám bude aktivně radit, kam byste měli investovat. Prodejce (tím ve skutečnosti takový člověk je a nikoli poradcem) vám má udělá rizikový profil a podle toho vám nabídnout některé produkty, jež jsou podle vašeho rizikového profilu přípustné. Jak pak na vás, co si vyberete, pokud vůbec něco.

V praxi ale prodejci mnohdy aktivně klientům radí. Tím vystavují své klienty v nemalém počtu případů vysokému riziku, které je ze strany prodejce kolikrát motivováno jen provizí za prodej a nikoli výhodností investice na straně klienta.

Různá kvalita lidí tedy existuje i ve finanční sféře. Vynechejte tedy prosím ze svého uvažování podružná kritéria jako vzhled, vystupování či osobní prezentaci dotyčné osoby v médiích a zohledněte jeho odbornost a případně i licenci, kterou takový člověk má.

Vložte svůj komentář