Případ – sloučení půjček. | Malé PENÍZE Případ – sloučení půjček. | Malé PENÍZE

20.04.2024

Případ – sloučení půjček.

DOTAZ: Můžete mi říci, jak mi pomůže sloučení půjček, které mám? Je to novinka, tak o ní uvažuju.

MALÉ PENÍZE: Na to je snadná odpověď – sloučení půjček vám samo o sobě nepomůže v ničem. My se na to podíváme optikou typu půjčky a pak také z pohledu refinancování úvěrů. A novinka to také není, jen se momentálně hojně inzeruje.

Za jedinou rozumnou půjčku, kterou si běžný člověk může vzít, považujeme hypotéku na pořízení vlastního bydlení. U hypoték je možnost předčasného splacení (a tedy i refinancování) velmi omezená. Někdo předčasnou splátku neumožňuje vůbec, někdo jen v omezené velikosti. Přesněji řečeno, předčasné splacení umožňují všichni, ale musíte v takovém případě doplatit úroky do konce fixačního období, což krásu takového kroku silně kazí. S hypotékou tedy můžete dělat změny prakticky jen na konci fixačního období.

Hypotéky jsou na našem trhu již delší dobu levné, tedy předpokládáme, že lidé si při nízkém úroku udělali dlouhou fixaci na několik let. A aby si někdo dělal velkou změnu u hypotéky jen proto, aby místo úroku 4,2% měl 4,0% , to při nízkých úrocích není úplně efektivní.

Bohužel si lidé ale berou také spotřebitelské úvěry. Ať uvažujeme, jak uvažujeme, nevidíme k takovému kroku rozumný důvod. Ale pokud už jste si spotřebitelský úvěr vzali, je vhodné jej co nejdříve splatit. Hodně finančních ústavů již dnes nabízí předčasnou splátku spotřebitelského úvěru bez sankcí, takže by to neměl být problém. Úroky u spotřebitelských úvěrů jsou stále hodně vysoké, takže čím dříve jej splatíte, tím lépe.

Jak vidíte, o slučování půjček se nezmiňujeme. Je to jen jiný výraz pro refinancování. O tom jsme již psali dříve. Refinancování úvěru má smysl jen v tom případě, kdy vám umožní výrazněji snížit úroky z úvěru. Máme na mysli skutečně úroky a nikoli splátky – splátky vám sníží každý například tím, že vám prodlouží splatnost úvěru (ovšem za předpokladu, že na to jste dostatečně ekonomicky silní).

V praxi se refinancování používá spíše u podniků. Kýženým cílem bývá především snížení úroků u  vaší stávající banky vytvořením příslušného tlaku, než administrativně často náročný přesun do jiného ústavu.

Vložte svůj komentář