Případ – past na peníze z bankomatu. | Malé PENÍZE Případ – past na peníze z bankomatu. | Malé PENÍZE

29.03.2024

Případ – past na peníze z bankomatu.

DOTAZ: při výběru peněz z bankomatu si dávám pozor na zloděje. Prý je ale nějaká technická novinka, jak může někdo z bankomatu vybrat víc peněz, něž o kolik požádá klient. Jak se proti tomu bránit?

MALÉ PENÍZE: Tazatel pravděpodobně odkazuje na tzv. cash trapping, což by se dalo volně přeložit jako past na peníze.  Jde o technický postup, kdy se zadá požadavek na výběr hotovosti, obvyklé té nejmenší částky (třeba 200 Kč), a určitou technikou z bankomatu dostane kriminálník hotovost mnohem vyšší. O detailech se tady nebudeme rozepisovat, abychom nikoho zbytečně neuváděli v pokušení tuto nepravost vyzkoušet. Některé bankomaty jsou proti této technice více odolné, některé méně. Pachatel používá k inicializaci krádeže „svoji“ kartu, tedy kartu vydanou legálně přímo pro něho nebo kartu kradenou. Pokud vybíráte peníze z bankomatu a kartu nedáte z ruky , nemusíte se této zlodějské techniky obávat.

Možná je na místě si připomenout některé zásady chování, jež platí u platebních karet a pro jejich používání v bankomatech.

  1. Nedávejte kartu z ruky. Toto je obecně platná zásada. Kartu by měl mít pod kontrolou pouze její držitel, nikoli kamarádi, kamarádky, rodinní příslušníci, milenci či jiné osoby.  Z praxe známe případy, kdy při výběru z bankomatu přistoupil k dotyčnému člověku servisní pracovník s tím, že provádí opravdu nebo pravidelnou údržbu bankomatu – potřeboval „jen“ vyndat vaši kartu z přístroje. Správně tušíte, že o žádného servisního pracovníka nešlo, ale šlo o zloděje, který jen využil chvilkové nepozornosti člověka a po zadání PINu jej takto oslovil, zakryl mu na vteřinu výhled, zadal výběr peněz, vytáhl kartu, milého vybírajícího poslal pryč a peníze si nechal. Takové případy existují v mnoha alternativách.
  2. Nikomu nesdělujte PIN. I zde platí výše uvedené – výraz „nikomu“ znamená opravdu nikomu. Známé jsou u nás například tzv. phishingové emaily, kdy se zločinci vydávají za vaši banku a chtějí po vás, jen tak pro kontrolu, zadání čísla karty a její platnost, případně i PIN nebo kód pro platby na internetu. Nic takového ve skutečnosti banky nedělají a uvnitř bank existují dost přísná pravidla pro to, aby se informace o PINu zde vůbec nevyskytovala.
  3. Dbejte na soukromí. Při operacích na bankomatu (a při platbách kartou u terminálu to platí úplně stejně) byste měli mít přiměřenou dávku soukromí. Rozhodně by vám neměl nikdo koukat přes rameno, během operace vás vyrušovat, na něco se ptát či po vás cokoli chtít. Pokud vám někdo i tak dýchá na záda, často stačí se jen otočit a pořádně si jej prohlédnout; pokud to nepomůže, raději počkejte, až tento člověk zmizí, nebo jděte zkrátka jinam.
  4. V případě podezření na podvod volejte banku. Na bankomatech běžně bývá kontakt na banku nebo operátora, který bankomat provozuje. V případě pochybností tam můžete zavolat. Může se však stát, že i tento kontakt bude falešný, proto je praktické nosit s sebou příslušné telefonní číslo na klientskou linku v mobilu. A je-li podezření na podvod velmi silné, neváhejte zavolat policii. Jestliže vám bankomat měl vydat peníze a nevydal, případně se stala nějaká další krajně podezřelá okolnost (např. je na bankomatu namontováno nějaké přídavné zařízení), od bankomatu neodcházejte.

Většina podvodů s bankomaty se stává v pátek odpoledne. Páteční odpoledne či večer jsou vůbec ideální dobou na podvody, jelikož lidé již odcházejí z práce, myslí na víkend a tím pádem chtějí všechny problémy přesunout na další týden. Navíc přichází dva dny volna, kdy většina institucí nepracuje vůbec nebo funguje ve velmi omezeném režimu. Pro běžného člověka by tedy toto časové období mělo být spíše pokynem k ostražitosti.

Vložte svůj komentář