Případ – proč je tolik nabídek na refinancování spotřebitelských úvěrů. | Malé PENÍZE Případ – proč je tolik nabídek na refinancování spotřebitelských úvěrů. | Malé PENÍZE

28.03.2024

Případ – proč je tolik nabídek na refinancování spotřebitelských úvěrů.

DOTAZ: může mi někdo vysvětlit, proč se teď roztrhl pytel s výhodnými nabídkami na spotřebitelské úvěry nebo jejich refinancování? Například odpuštění některých splátek, snížení úroku a tak.

MALÉ PENÍZE: Ano, na první pohled to zní někdy i nelogicky. Proč by měla banka někomu odpouštět splátky? Nebo proč by měla někomu dávat výrazně lepší úrok? My se podíváme na logiku těchto kroků z „druhé“ strany, tedy ze strany finančních institucí.

Mimochodem, z klientského hlediska by například bylo logické klientovi odpustit část úroků, když splácí řádně a včas. Již nějaký rok se vlastně s obdobou takové situace setkáváme u předčasného splacení úvěru nebo jeho části., kde je možné provést mimořádnou splátku a tím se vyhnout placení úroku nebo jeho odpovídající části v budoucnosti. To ale není účelem tohoto textu.

V posledních (krizových) letech vidíme na trhu úvěrů pro domácnosti následující trendy: objem hypoték stále roste, objem spotřebitelských úvěrů (jejich objem je výrazně menší než je tomu u hypoték, což je z pohledu spotřebitele pozitivní) více méně stagnuje.

Jak dozajista čtenář ví z různých reklam, úroky u hypoték jsou velmi nízko. To společně s pro investory příznivou situací na realitním trhu přispívá k tomu, že lidé si hypotéky zkrátka berou. Ovšem pro banky to nutně neznamená velké žně. Jednak ne všechny banky nabízejí hypotéky a především – marže na hypotékách je díky velmi nízkým úrokům malá.

Oproti tomu marže na spotřebitelských úvěrech jsou stále výrazně vyšší. Jak jsme poznamenali výše, trh s nimi stagnuje, tedy dobrý způsob, jak pro banku získat větší podíl na trhu, je úvěry přebrat někomu jinému. Proto se nabídky mnohdy zaměřují na vylepšení podmínek úvěru, který již někdo má u jiné instituce.

Pro klienty to může být přínosné, pokud se jim podaří refinancovat stávající spotřebitelský úvěr za výrazně lepších podmínek. Pro klienty je však ještě mnohem lepší takový úvěr zcela splatit.

Vložte svůj komentář