Případ – provádění plateb přímo mezi platebními (kreditními) kartami. | Malé PENÍZE Případ – provádění plateb přímo mezi platebními (kreditními) kartami. | Malé PENÍZE

23.04.2024

Případ – provádění plateb přímo mezi platebními (kreditními) kartami.

DOTAZ: slyšel jsem, že bude možné dělat platby přímo mezi kartami. To by se ušetřilo za bankovní poplatky? Takhle by šlo ušetřit vlastně za účet a bankám vypálit rybník.

MALÉ PENÍZE: Povídá se, že hlavní provozovatelé platebních karet chystají službu, kdy bude možné provádět platby mezi platebními kartami. Ještě není jasné, jak by se takové platby zadávaly. Doba převodu by měla být velmi krátká, několik desítek minut.

Na první pohled to vypadá, jako by takové transakce probíhaly mimo banky. Ale bez bank to pravděpodobně nepůjde. Jednak karetní společnost nevedou účty a jednak platební karty jsou vázané ke konkrétním účtům. Tedy posílání peněz mezi kartami bude ve skutečnosti posíláním peněz mezi účty, jen způsob vypořádání bude jiný.

Dokonce ani u tzv. spořicích karet to nebude pravděpodobně jiné. Spořicí karta je platební karta, která se tváří, jako kdybyste si na ní mohli spořit peníze. Je možné na ni peníze posílat a posléze je vybírat jen prostřednictvím karty – tedy v bankomatu nebo karetní platbou. Ve skutečnosti jde však v případě tzv. spořicí karty o kombinaci účtu a karty s nastavením příslušných omezení.

Jak to momentálně vypadá, bude pozitivem mezikaretních převodů jejich rychlost. Například jste na dovolené v zahraničí a z nějakého důvodu vypotřebujete limit na kartě. Mělo by pak být možné, aby vám někdo na kartu poslal peníze a tím vám pomohl z nesnází.

Rychlost na druhou stanu není něco, co by jednoznačně ocenili regulátoři finančních trhů. Při provádění transakcí je třeba dbát na jejich bezpečnost a dát šanci monitoringu transakcí s cílem odhalit možné podvody či nakládání s kradenou kartou. Dalším faktorem jsou mezinárodní ekonomické sankce, kdy se musejí transakce sledovat pro případné porušení takových sankcí. A to vyžaduje, alespoň u některých transakcí, příslušnou dobu na zpracování monitoringu.

V budoucnu se můžeme dočkat ještě dalších změn. Ty se týkají mimo jiné i vlastní podoby platební karty. Tento platební prostředek nemusí existovat v podobě plastové kartičky, jak jej známe dnes. V současné době jsou k dispozici také speciální čipy, které platební kartu nahradí. Takový čip můžete mít v mobilním telefonu a můžete jím platit úplně stejně jako kartou.

Další vývoj bude pravděpodobně směřovat k většímu využití mobilů. Například technologie Apple, kde máte na telefonu snímač otisku prstů, je na trhu již několik měsíců a je jen otázkou času, kdy přibude nějaká platební funkce.

Komentáře

  1. Franta z Ostravy :

    bankám se určitě nevypálí rybník. ˇUčty nelze jen tak zrušit a banky pohyb peněz musí kontrolovat

Vložte svůj komentář