Případ – klesá nám státní dluh? | Malé PENÍZE Případ – klesá nám státní dluh? | Malé PENÍZE

25.04.2024

Případ – klesá nám státní dluh?

DOTAZ: čet sem v novinách, že prej kles dluh státu. To že vláda šetří? Nezdá se mi.

MALÉ PENÍZE: Bohužel vás mohu ujistit, že stát nešetří, alespoň ne ten náš. Náš stát nadále funguje v režimu schodkového rozpočtu, tj. utratí více, než činí jeho příjmy. V tom se za posledních 16 let nic nezměnilo, možná jen s čestnou výjimkou roku 2008, kdy byl stát sice také v mínusu, nicméně mínusu hodně malém, který bychom mohli s jistou mírou nadsázky považovat skoro za nulu.

V médiích se aktuálně objevila zprávě, že meziročně byl státní dluh asi o 10 miliard korun menší. Tato částka je již sama osobě pro běžného člověka těžko představitelná, tedy si ji postavíme pěkně do kontextu dluhu celkového. Ten činí pro náš stát dnes již bezmála 2 biliony korun, tj. téměř 2 000 miliard. Ve srovnání s tím je nějakých 10 miliard pakatel.

Stát se financuje různými půjčkami, ať již jde o úvěry nebo o dluhopisy. Ty mají různé termíny splatnosti. Protože stát si půjčky postupně navyšuje, dochází při ukončení jedné k jejímu nahrazení druhou – v mezidobí mezi těmito půjčkami může naše zadlužení číselně poklesnout, což však neříká vůbec nic o jeho trendu. Obdobně to je s výběrem daní, ty neprobíhají během roku stejnoměrně a někdy je výběr vyšší někdy nižší.

Bohužel tedy nemůžeme konstatovat snížení zadlužení naší země v žádném případě. A tento dluh bude jednoho de nutné splatit.

Ještě na okraj – deficit (přebytek výdajů nad příjmy) státního rozpočtu na příští rok má být kolem 60 miliard korun. Jen za dluhy státu dnes platíme úroky v objemu něco kolem 50 miliard. Zjednodušeně tedy můžeme říci, že jsme se dostali do stavu, kdy už si půjčujeme vlastně jen na úroky.

Vložte svůj komentář