Případ – cena benzinu a cena ropy. | Malé PENÍZE Případ – cena benzinu a cena ropy. | Malé PENÍZE

20.04.2024

Případ – cena benzinu a cena ropy.

DOTAZ: Cena ropy padá dolů a cena benzínu roste. Jak to?

MALÉ PENÍZE: O ceně pohonných hmot najdete starší článek, který je stále platný.  K tomu je zajímavá jedna věc. V roce 2012 jste na tomto serveru mohli číst článek o ceně ropy. Psalo se tam, že vzhledem k nových technologiím těžby se bude přesouvat váha jednotlivých světových dodavatelů a poměrně vysoká cena ropy začne kolem roku 2015 klesat. Nyní vidíme, že rok 2015 je za dveřmi, cena ropy klesá a jedním z hlavních důvodů jsou alternativní zdroje této suroviny vznikající díky novým technologiím těžby. Obecně jsem vůči předpovědím jakéhokoli charakteru skeptický, o to zajímavější je, když se náhodou odhad povede.

Takže cena ropy stagnuje a aktuálně začíná klesat. Uvidíme, zda a jak dlouho to vydrží. Konkurence na trhu světových dodavatelů se přiostřuje díky technologické přístupnosti zdrojů v jiných zemích, aktuálně zejména v USA, kde se těžba krakováním rozbíhá na plné obrátky. Uvidíme také, jak bude tento rozmach pokračovat – například ekologické dopady těžby nejsou ještě zcela zřejmé a mohou dosahovat velkých rozměrů. Konec konců ani v současné době standardní metody nejsou z pohledu ochrany přírody zcela bezpečné. Aktuálně tedy vývoj ceny ropy typu Brent vypadá následovně (zdroj: Patria).

ropa

Abychom si mohli srovnat cenu s benzinem, vezmeme si na pomoc podobný graf zachycující cenu benzinu natural 95 (zdroj: Kurzy.cz).

N95

Již z tohoto grafu jsou vidět následující okolnosti:

  • cena benzinu skutečně do velké míry kopíruje cenu ropy,
  • v roce 2006 dochází ke zdražování benzinu, aniž by adekvátně rostla nebo kolísala cena ropy,
  • přibližně v posledních dvou letech má cena ropy stagnující až sestupnou tendenci, přičemž cena benzinu má lehce rostoucí trend.

K posledním dvěma bodům není zcela racionální vysvětlení. Podíváme se tedy ještě na kurz amerického dolaru (USD). Ropa se totiž typicky prodává v dolarech, tím pádem se do její ceny vzhledem k prodeji benzinu v české koruně promítne také příslušný kurz měny. Graf pochází ze stránek ČNB.

USDCZK

Jak je z grafu zřejmé, dolar vůči koruně oslaboval, přičemž někdy od roku 2012 má mírně vzestupnou tendenci. To by mohlo částečně vysvětlit, proč cena benzinu poslední dobou neklesá tolik jako cena ropy. Ovšem jako vysvětlení, proč střednědobě cena ropy klesá, kdežto cena benzinu mírně roste, to obstojí jen velmi chatrně. Podíváme se tedy na index změny, ten vyjadřuje procentuální změnu ceny oproti předchozímu období. Podotýkám, že graf je velmi zjednodušený a beze v potaz údaje z počátku každého roku plus aktuální stav k říjnu 2014.

index

Změny v ceně benzinu nejsou tak dramatické jako změny v ceně ropy. Je to dáno různými faktory, zásobami surovin, způsobem nákupů atp. Nicméně i tady vidíme, že asi za poslední dva roky se indexy již znatelně rozcházejí – a to srovnáváme cenu ropy se započtením vlivu kurzu koruny vůči dolaru.

Je to totiž také další prvek a to je poptávka na trhu. Elasticita poptávky je totiž velmi malá, tj. změna ceny pohonných hmot má velmi malý vliv na změnu poptávky. Proto není ani žádný pořádný tlak na dodavatele, aby s cenou výrazněji a rychleji hýbali.

Závěrem ilustrativní srovnání. Vybral jsem si přibližně stejnou cenu ropy a k tomu jsem přidal přibližnou cenu benzinu. Ve srovnání sice nejsou zohledněny aktuální trendy cen ropy (zda-li cena zrovna rostla nebo klesala), nicméně i tak to je výmluvné.

období 1Q2008 4Q2008 1Q2011 2Q2012 3Q2014
cena ropy (USD) 100 100 100 100 100
cena benzinu N95 (CZK) 31 31 33 36 37

 

Vložte svůj komentář